Locul luminat şi cu verdeaţă păleşte în faţa marmurei şi a termopanelor din care sunt construite noile locuri de veci din cimitirele Constanţei. Din ce în ce mai mulţi oameni cu bani aleg să treacă în lumea celor drepţi, înconjuraţi de un lux faraonic pe care alţii abia dacă şi-l pot permite în propriile locuinţe. Locurile de veci din cimitirele Constănţene nu mai sunt de mult mormane de pământ în care stă înfiptă o cruce simplă din lemn. Fabricate din marmură sau granit, cu termopane, dichisite cu o arhitectură deosebită, statuete, cruci masive şi picturi religioase, unele cavouri din cimitirele Constanţei sunt adevărate mausolee. Reprezentanţii firmelor specializate în astfel de construcţii spun că, în ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane comandă cavouri de lux pentru ei sau pentru persoanele dragi care au plecat în lumea celor drepţi.
Preţuri care urcă până la cer
Preţurile nu sunt deloc accesibile pentru muritorul de rând, iar totul se calculează în funcţie de cerinţele clientului. „Dimensiunile, aritectura şi materialele folosite dictează valoarea unei comenzi. Un cavou simplu, negru absolut, cu borduri şi postament costă între 2.500 şi 4.000 de euro“, a declarat Emilian Chera, unul dintre administratorii firmei de monumente şi ornamente funerare Axia. De cele mai multe ori, firmele de profil fabrică doar piesele. Pentru zidărie şi alte finisaje este nevoie de angajarea unor lucrători specializaţi.
Una dintre cele mai interesante construcţii funerare se află pe aleea principală a Cimitirului Central din Constanţa şi aparţine familiei Nejloveanu. Cavoul, asemănător unei capele greceşti, este construit din granit şi marmură importate din China şi Marea Britanie. Uşile mari din sticlă permit trecătorilor să vadă în interior capacul masiv al mormântului şi crucea din granit de culoare neagră, şlefuite şi inscripţionat