Delegatia FMI vine astazi la Bucuresti pentru a discuta cu un Guvern Boc lipsit de putere de decizie. Partea romana spera la o renegociere a acordului, pentru ca tintele stabilite pentru sfarsitul anului nu vor putea fi atinse. Specialistii se intreaba insa ce mai e de spus unui Fond care a dat dovada de maxima indulgenta de la bun inceput.
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) isi incep astazi vizita de doua saptamani in Romania, pentru a discuta cu autoritatile despre a doua evaluare a respectarii acordului de finantare, in urma caruia Romania are de incasat, pana in 2011, aproape 13 miliarde de euro. FMI vine la Bucuresti dupa insistentele presedintelui Traian Basescu, care considera ca este nevoie de o renegociere a acordului, pentru ca "Romania nu va putea indeplini toate obligatiile asumate pana la 31 decembrie". Ieri, premierul interimar Emil Boc l-a contrazis partial pe seful statului, dand insa vina pe Parlament pentru neindeplinirea obligatiilor fata de FMI: "Daca Parlamentul isi face datoria, suntem in grafic. Daca nu isi face datoria, trebuie renegociat". Boc a sustinut ca legile privind salarizarea unitara, reforma pensiilor si responsabilitatea fiscala depind acum de vointa Parlamentului.
Totusi, legea salarizarii este contestata la Curtea Constitutionala, iar pe celelalte doua legi Guvernul Boc nu a apucat nici macar sa-si angajeze raspunderea, astfel ca acum depind de un Parlament care nu sustine Guvernul. In stadiul de guvern interimar, fara putere de decizie deplina, Executivul condus de Boc are sanse slabe sa bifeze cerintele FMI la termenele stabilite: legea responsabilitatii fiscale pana la 30 noiembrie, legea pensiilor si legea bugetului pe 2010 pana la 31 decembrie. Mentinerea deficitului bugetar sub 7,3% nu pare realizabila, acesta fiind prognozat de analisti si banci in jurul a 8-9% din PIB. De aplic