Jonathan Wilson, jurnalist la The Guardian, a făcut o analiză în legătură cu "falsul număr 9" în fotbal.
Dacă atacanţii care se retrag să îşi ia mingile sunt atît de periculoşi pentru adversari, de ce nu au echipele încredere în acest sistem?
În sezonul trecut, unul dintre cele mai periculoase vîrfuri a fost Lionel Messi, care a coborît mult pentru a-şi lua baloane şi a atras fundaşii de marcaj după el.
Dacă Barcelona adoptă această tactică după ce Manchester o făcuse înaintea ei, înseamnă că este coincidenţă. Dacă şi alte echipe, printre care şi Roma, se adaugă listei, înseamnă că deja devine un model, pe care vor să îl copieze şi alţii. Se pare că formaţiile care folosesc un fals număr 9, care coboară să primească pasele, indiferent de cît de mult a dat roade, nu au încredere în acest sistem.
În urmă cu 2 sezoane, Manchester a cîştigat Premier League, folosindu-l pe Carlos Tevez3mi ca un atacant ce devenea mijlocaş ofensiv. Prin retragerea lui, se creau spaţii pe care Wayne Rooney şi Cristiano Ronaldo le speculau.
În sezonul trecut, Barcelona a reuşit tripla (Primera Division, Cupa Regelui şi Liga Campionilor) cu ajutorul schimbării de poziţii între Samuel Eto'o şi Lionel Messi, astfel încît argentinianul să joace în centru şi camerunezul pe partea dreaptă. Venirea lui Zlatan Ibrahimovic complică situaţia din atacul spaniolilor, acolo unde Zlatan nu va putea juca la potenţial maxim pe partea dreaptă.
Roma a renunţat pentru o perioadă la "falsul număr 9" după ce l-au pierdut pe Montella, accidentat. Rămaşi fără un atac puternic, în acea perioadă, italienii jucau cu Francesco Totti pe o poziţie falsă, folosindu-şi foarte bine extremele.
Unde a apărut tactica falsului număr 9?
În Anglia, atacantul central era obişnuit să practice un fotbal de aşteptare, primind pase decisive d