Relansarea economică a statelor foste comuniste membre UE depinde de revenirea cererii pe pieţele vest-europene, fluxurile de capital privat către Europa de Est s-au diminuat considerabil, iar piaţa de credit este lovită de falimente şi şomaj, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM). BM estimează că economiile celor zece state foste comuniste care au dobândit statutul de membre ale Uniuni Europene se vor contracta, în medie, cu 4,2% în acest an şi vor creşte cu 1% în 2010 �
Relansarea economică a statelor foste comuniste membre UE depinde de revenirea cererii pe pieţele vest-europene, fluxurile de capital privat către Europa de Est s-au diminuat considerabil, iar piaţa de credit este lovită de falimente şi şomaj, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM).
BM estimează că economiile celor zece state foste comuniste care au dobândit statutul de membre ale Uniuni Europene se vor contracta, în medie, cu 4,2% în acest an şi vor creşte cu 1% în 2010 şi, respectiv, cu 3,6% în 2011, se arată într-un raport trimestrial al instituţiei financiare internaţionale, preluat de agenţia Reuters şi citat de Mediafax.
Banca Mondială anticipează că revenirea economiei în regiune va fi "fragilă şi neuniformă" şi a cerut guvernelor să implementeze reforme structurale pentru a consolida procesul de relansare.
Relansare bazată tot pe exporturi
Economiştii băncii consideră că "aripa de est" a UE a trecut de pragul de jos al recesiunii, însă perspectivele de creştere pe termen mediu sunt pesimiste, iar statele din regiune se îndreaptă către o luptă de lungă durată pentru revenirea la performanţe care să corespundă potenţialului economic.
Prognozele de creştere economică medie în regiune amintite depind în mare parte de revenirea cererii din partea pieţelor din Europa de Vest, care joacă un rol cheie în procesul de relansare a statelor din Est. @N_P