ILUZIE România cheltuieste 10,5 milioane de lei din fonduri europene pentru a încerca sa-i readuca din Italia pe românii calificati. Proiectul MEDIT a fost conceput în perioada de boom economic si, asa cum recunoaste managerul acestuia, Maria Tufan, ideea initiala era ca "românii calificati din Italia sa revina si sa sustina economia în dezvoltare a României".
Datele generale s-au schimbat mult, comparativ cu 2007, când a fost conceput proiectul MEDIT (Model de mediere transnationala pentru întoarcerea lucratorilor români). Lumea, si România odata cu ea, a fost curpinsa de criza. În acest context s-a lansat oficial, ieri, proiectul MEDIT, în cooperare cu Italia Lavoro (Serviciul Public de Ocupare din Italia).
Ghid pentru cei care vor sa se întoarca
MEDIT nu-i va aduce efectiv pe români înapoi, ci doar le va oferi informatii celor care doresc sa se întoarca. În prima faza, vor fi intervievati 1.000 de români care muncesc în Italia, pentru a identifica "nevoile" la care ar trebui sa raspunda România pentru a-i vedea din nou acasa. În faza urmatoare, se vor purta discutii cu firme din România, de preferinta din zonele cele mai afectate de migratie (estul si sud- estul României), pentru a gasi eventuale oferte de munca pentru "capsunarii" din Italia, cât mai aproape de casele lor si de pretentiile lor.
Dupa aceasta culegere de informatii, va fi editat un ghid cu informatii utile celor care vor sa se întoarca, pentru a sti ce conditii îi asteapta în tara. Ghidul va contine informatii despre stagiul complet de munca necesar pentru pensie, despre asigurarile de sanatate, somaj etc. Maria Tufan nu stie înca numarul de exemplare în care va fi editat acest ghid, dar este convinsa ca el va fi gata în martie 2.011.
Platforma web cu oferte de job în România si Italia
Cel mai important punct a