Curtea Constituţională (CC) a amânat pentru 9 decembrie deciziile privind legile pe care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea (a salarizării bugetarilor, a educaţiei şi a reorganizării instituţiilor publice). Adoptarea celor trei legi face parte dintre condiţiile impuse de FMI pentru eliberarea următoarelor tranşe din acordul de 12,95 miliarde de euro. Legea salarizării unice a bugetarilor ar trebui să fie adoptată (publicată în Monitorul Oficial) până pe 30 octombrie,
Curtea Constituţională (CC) a amânat pentru 9 decembrie deciziile privind legile pe care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea (a salarizării bugetarilor, a educaţiei şi a reorganizării instituţiilor publice). Adoptarea celor trei legi face parte dintre condiţiile impuse de FMI pentru eliberarea următoarelor tranşe din acordul de 12,95 miliarde de euro.
Legea salarizării unice a bugetarilor ar trebui să fie adoptată (publicată în Monitorul Oficial) până pe 30 octombrie, potrivit acordului cu FMI. Una din posibilele consecinte ale amânării ar putea fi întârzierea plătii celei de-a treia tranşe de către Fond, după cum dezvăluia Capital.ro la începutul lunii.
Reprezentanţii FMI nu pot comenta nimic pe această temă până nu se termină evaluarea. În concluziile pe care le vor prezenta la finalul vizitei, se va prezenta şi un punct de vedere oficial pe această temă, cel mai probabil din partea şefului delegaţiei FMI la Bucureti, Jeffrey Franks.
O serie de reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional se află în vizită la Bucureşti, pentru a face o evaluare a situaţiei înainte de acordarea celei de-a treia tranşe din împrumut. Vizita se derulează în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie.
Trei legi importante, contestate
În contestaţiile privind constituţionalitatea legilor, liberalii au susţinut, ca o critică relativă, că Executivul a încălcat prin cele legi asumate pr