Cererile venite din partea Ministerului Public pentru ascultarea unor convorbiri telefonice făcute de Serviciul Român de Informaţii au crescut faţă de anul trecut la Curtea de Apel Craiova.
Citeşte şi:
Dosarul Penescu: interceptări SRI arată că jucătorii FC Argeş s-ar fi dopat
Numărul cererilor privind interceptările telefonice a crescut în jurisdicţia Curţii de Apel Craiova, de la începutul anului. Instanţa a avizat însă doar 10 dintre solicitări. Motivul principal în avizarea acestora îl constituie creşterea infracţionalităţii organizate, dar şi infracţiunile pentru care organele de urmărire penală nu au suficiente probe pentru a-I trimite la închisoare pe făptaşi.
“Plaja de infracţiuni care este de competenţa Curţii de Apel este destul de largă”, spune magistratul Ilie Aurel, purtător de cuvânt al instanţei. Statistic, numărul autorizaţiilor este public, însă nu şi numele celor ale căror telefoane au fost ascultate. Regulamentul instanţelor interzice publicarea informaţiilor amănunţite legate de aceste date, a mai precizat magistratul.
Acuzaţii de şpăgi şi trafic de influenţă
Motivele care stau la baza cererilor ţin de infracţiuni de competenţa Curţii, cum ar fi infracţiuni posibile săvârşite de judecători, procurori, notari, avocaţi, executor judecătoreşti, ofiţeri de poliţie judiciară, reprezentanţi ai cultelor (episcopi), dar şi infracţiuni de trădare sau spionaj indiferent de calitatea persoanelor care au săvârşit-o.
Potrivit unor surse judiciare, printre interceptările avizate în 2009 se numără şi cele date în cazul unor magistraţi craioveni, dar şi a unor ofiţeri de poliţie, acuzaţi de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă.
Citeşte mâine în Adevărul de Seară Craiova ce ofiţer de poliţie a fost trimis în judecată după ce a fost interceptat telefonic.