Alianţa Nord Atlantică este într-o situaţie extrem de dificilă în Afganistan, unde nu există semne că ar putea câştiga războiul. Iată concluzia multor experţi în căutare de soluţii pentru această ţară, într-un context regional complicat. Comentatorii se întreabă acum pe faţă dacă mai există şanse ca occidentalii sau mai precis NATO să câştige acest război.
Alianţa Nord Atlantică este într-o situaţie extrem de dificilă în Afganistan, unde nu există semne că ar putea câştiga războiul. Iată concluzia multor experţi în căutare de soluţii pentru această ţară, într-un context regional complicat.
Comentatorii se întreabă acum pe faţă dacă mai există şanse ca occidentalii sau mai precis NATO să câştige acest război. În acelaşi timp, însă, NATO nu-şi permite nici să-l piardă. Ieşirea din această dilemă este pentru moment imposibil de găsit. Pe teren, talibanii controlează jumătate din teritoriul afgan.
Americanii şi ceilalţi soldaţi străini staţionaţi în această ţară reuşiseră cât de cât să asigure securitatea în capitala Kabul, oraş unde trăiesc între trei şi patru milioane de afgani, reprezentând toate etniile. Iată însă că talibanii sunt capabili de demonstraţii de forţă spectaculoase, dovadă recentele atentate chiar în inima capitalei.
De altfel, ceea ce îi interesează pe talibani este tocmai acest lucru : să lovească în plin centrul oraşului Kabul şi dacă este posibil să lovească obiective simbolice - cum ar fi ONU - ca să beneficieze în acest fel de o mediatizare mondială şi imediată a acţiunilor lor.
Nici una dintre strategiile occidentale nu a fost eficientă până acum în această ţară. Talibanii se pierd practic în masa unei populaţii de 28 de milioane de locuitori, ceea ce le asigură o circulaţie aproape fără probleme. Scopul lor imediat este acum, cu zece zile înainte de al doilea tur de scrutin al Prezidenţialelor, de a teroriza populaţ