A fost ucenicul celui care a iniţiat „Cimitirul Vesel” de la Săpânţa. Sculptează, pictează, ţine o gospodărie mare, îşi iubeşte satul natal şi respectă tradiţiile populare. Dumitru Pop a devenit elev al lui Stan Ioan Pătraş, creatorul „Cimitirului Vesel” de la Săpânţa, la vârsta de 9 ani. Începând cu anul 1964 şi până în 1970, Dumitru Pop, zis „Tincu”, a învăţat toate secretele meşteşugului. Următorii 7 ani i-a petrecut departe de Săpânţa, absolvind Şcoala Profesională de Mecanici Utilaj Greu, precum şi Şcoala Populară de Artă din Baia Mare. În anul 1977, s-a întors în sat, şi-a întemeiat o familie, devenind continuatorul direct al lui Pătraş.
Cunoscut în întreaga lume
Faima lui Dumitru Pop a făcut înconjurul lumii. Prima lui expoziţie de sculptură în străinătate a avut loc în 1996, la Anncy, Franţa. „ Şi acum am o expoziţie în Grenoble, la o biserică romano-catolică. Aceasta se va încheia în 1 noiembrie. Sunt expuse 30 de lucrări: tablouri, imagini ale crucilor ”, spune meşterul popular. Dumitru Pop a ajuns a fi cunoscut şi admirat, prin munca sa, până şi în Japonia.
A transformat în marcă înregistrată crucile din Cimitirul Vesel
Ca să protejeze arta autentică pe care a creat-o Stan Ioan Pătraş şi ca să o ferescă de imitaţiile ieftine făcute de cei dornici de îmbogăţire, Tincu a obţinut, în 2006, două certificate de înregistrare a mărcilor pentru cruci, modele şi culoare cunoscută drept „albastrul de Săpânţa”. „ Încerc să protejez această meserie prin marcă, nu să o distrug ”, spune artistul.
Este custodele Casei memoriale Stan Ioan Pătraş
Din anul 1980, Dumitru Pop este şi custodele casei memoriale a lui Stan Ioan Pătraş care a fost cumpărată de Muzeul Maramureşean din Sighet şi tranformată în muzeu. „ Muzeul acesta conţine, practic, viaţa întreagă a maestrului. Cele 4 sc