Consiliul Concurenţei propune reglementarea tarifelor notariale, explicând că doar renunţarea la taxa pentru redactarea contractului, care reprezintă 15% din costul final, ar duce la economisirea la 15-30 milioane de euro anual pe întreaga piaţă. "Există loc de scădere a tarifelor pe piaţa notariatelor, în prezent foarte reglementată, şi deci cu o concurenţă scăzută. Numai faptul că notariatele au putut să-şi permită reducerea cu 30% a tarifelor pentru cei care achiziţionează o casă prin programul Prima Casă arată că lucrează cu marje de profit foarte mari. Vom propune Parlamentului şi Guvernului, printre altele, renunţarea la taxa de redactare a contractului, care este tip, deci nu presupune niciun efort suplimentar din partea notarului. Ea reprezintă 15% din valoarea totală plătită la notar şi ar duce la economii de 15-30 milioane de euro anual", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedinte al Consiliului Concurenţei.
Acesta mai propune şi eliminarea restricţiilor de pe piaţa notarială care duc la existenţa unui număr mic de notari pe întreaga piaţă şi deci la tarife mari. Creşterea gradului de transparenţă este şi ea o măsură vizată de CC, Bogdan Chiriţoiu explicând că şi acest lucru ar putea duce la scăderea tarifelor, oamenii putând compara ofertele existente pe piaţă.
COSTURILE TRANZACŢIILOR
La o tranzacţie de 100.000 de euro fără ipotecă 61% din costurile anexe merg înspre agenţia imobiliară, 18% spre impozit (calculat la o valoare minimă), 16% spre notar, câte 2% spre intabulare şi cadastru, şi 1% spre evaluator.
În România, costurile aferente unei tranzacţii imobiliare de 100.000 de euro ajung la aproximativ 10% din costul total, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenţei în 21 de state membre ale Uniunii Europene.
În medie, în România se plăteşte 5.000 euro pentru intermedierea tranzacţie, peste media europeană de 3.764