Summitul Uniunii Europene e marcat de lupta pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European. Propunerea României pentru postul de comisar european va primi un răspuns negativ din partea şefului Comisiei Europene. Citiţi şi:
VIDEO România, avantajată de realegerea lui BarrosoPredoiu: "Barroso nu a cerut României mai multe nominalizări pentru postul de comisar"Barroso le cere cehilor "să-şi îndeplinească obligaţiile" şi să semneze Tratatul de la Lisabona
Liderii europeni se întâlnesc astăzi şi mâine pentru a negocia posturile de top din comisia Barroso II dar şi funcţiile ce vor apărea după ratificarea Tratatului Lisabona. Surpriza de ultimă oră a venit de la Praga, acolo unde Curtea Constituţională a amânat o decizie finală asupra constituţionalităţii Tratatului Lisabona, până după summitul european, ceea ce face ca reuniunea de la Bruxelles să fie mai degrabă una informală.
„Disputa oratorilor“
Cea mai mediatizată confruntare pentru un post de top în viitoarea „organigramă“ europeană este cea dintre fostul premier britanic Tony Blair, premierul olandez Jan Peter Balkenende (sprijinit puternic de la Berlin) şi premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Aceştia se luptă pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, post prezentat de media europeană, în mod exagerat, drept „preşedinte al Uniunii Europene“.
În ciuda unei prese europene favorabile, Tony Blair deţine acum şanse infime să mai fie ales preşedinte al Consiliului European, au declarat surse europene pentru „Adevărul“.
În primul rând, Blair nu se bucură de sprijinul partidelor de stânga europene şi nici de sprijinul Partidului Conservator din Marea Britanie. În al doilea rând, şi cel mai important, funcţia de preşedinte al Consiliului European va fi deţinută de un popular, ceea ce ar reflecta majoritatea din Consiliu, au