Obiecţiile Cehiei la Tratatul de la Lisabona amână stabilirea componenţei Comisiei Europene. Sursa: Reuters
Liderii europeni, care se reunesc azi la summitul de la Bruxelles, vor discuta la nivel informal despre persoanele potrivite pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului şi de şef al diplomaţiei UE.
Discuţiile din culise ar putea acoperi şi componenţa viitoare Comisii UE, dar nimic nu va fi stabilit oficial, în condiţiile în care Cehia nu a ratificat încă Tratatul de la Lisabona.
Tratativele privind importantele funcţii nici nu se află de altfel pe agenda oficială a Consiliului European, iar preşedinţia suedeză a UE va fi nevoită, cel mai probabil, să organizeze un nou summit în acest scop, în luna noiembrie.
Blair sau Juncker
Negocierile pe tema înaltelor funcţii au început de ieri, la Paris, la întâlnirea cancelarului german reales, Angela Merkel, cu preşedintele Nicolas Sarkozy.
Principalul semn de întrebare vizează funcţia de preşedinte al Consiliului UE, unde favorit este fostul premier britanic, Tony Blair, concurat de prim-ministrul luxembrueghez Jean-Claude Juncker, un reprezentant al statelor mici din spaţiul comunitar.
Parisul a dat semne că l-ar sprijini pe Blair, în vreme ce Germania a evitat, până în prezent, să-şi exprime poziţia. Surse citate de „The Daily Telegraph” au spus că Merkel l-ar susţine pe Blair dacă Germania ar obţine şefia diplomaţiei UE.
Franţa ar participa la acord dacă ar primi portofoliul Pieţei Interne în Comisia lui Jose Manuel Barroso. Formal, la Bruxelles, liderii UE vor încerca să obţină acordul pre şedintelui ceh asupra Tratatului de la Lisabona, care instituie amintitele funcţii.
Vaclav Klaus doreşte o derogare pentru ţara sa, pentru a împiedica o restituire a bunurilor germanilor sudeţi, expulzaţi în 1945.