Prof. univ. dr Florin Tudose, medic psihiatru, şeful secţiei Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti, ne-a vorbit despre cauzele şi efectele agresivităţii în familie.
Jurnalul Naţional: Care sunt cauzele comportamentului agresiv?
Florin Tudose: Comportamentul agresiv poate fi generat atât de cauze legate de diferite stări de boală, cât şi de cauze educaţionale. Există grupuri etnice sau sociale care au un comportament agresiv şi autoagresiv mai pronunţat decât altele. De asemenea, comportamentele agresive pot fi generate de consumul unor substanţe, de regulă droguri, care dezinhibă pulsiunile agresive. Lucrul acesta este evident dacă ne gândim că "hasisin" (consumator de haşiş) şi asasin au aceeaşi rădăcină etimologică.
Există boli psihice care au drept manifestare agresivitatea?
În principiu, nu există boli a căror manifestare să fie doar agresivitatea, dar există un mare număr de boli psihice care au printre simptome o creştere marcată a agresivităţii; printre acestea unele forme de epilepsie, unele forme de schizofrenie, tulburări psihice de origine organică, alcoolismul cronic, dependenţa de anumite droguri, dar şi tulburările de personalitate de tip impulsiv excitabil şi antisocial.
Copiii crescuţi în familii în care se manifestă violenţa adoptă comportamentul părinţilor?
Violenţa copiilor este direct proporţională cu violenţa din comportamentul părinţilor. Modelul comportamental al părinţilor este urmat de copil, în special în copilăria mică, devine un pattern comportamental care îl poate însoţi întreaga viaţă pe copil. Copiii proveniţi din familii cu comportament violent adoptă la rândul lor acest tip de comportament, la care adaugă uneori şi autoagresivitatea. Violenţa din familie modelează în mod negativ comportamentul copilului, care devine nevrotic, cu fobii, ticuri, uneori enurezis, eşec şcolar,