Prin intermediul tehnicilor Ayurveda, băimărenii pătrund în misterele medicinei clasice tibetane. Cursurile durează câţiva ani, iar pentru o lună participanţii trebuie să scoată din buzunar 60 lei. De 12 ani, locuitorii Băii Mari învaţă cum să-şi menţină tinereţea şi sănătatea trupului şi a minţii prin cursuri intensive de Ayurveda. „Este ca un fel de iniţiere şi pătrundere în medicina clasică tibetană, care este o ştiinţă nou eliberată în spaţiul european, de aceea necesită ani să o înveţi şi să o înţelegi“, spune Florentina Baciu, psiholog şcolar, unul dintre lectorii cursului.
De o săptămână au început cursurile pentru anul întâi de Ayurveda, mai exact pentru iniţiaţi. Cursul se desfăşoară în fiecare miercuri, de la ora 18.00, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“. Participanţii la curs trebuie să achite o taxă de 60 de lei adulţii, 50 de lei elevii şi studenţii şi 40 de lei pensionarii, dacă prezintă cuponul de pensie.
„Cursurile sunt organizate de o asociaţie non profit, numită Asociaţia Naţională pentru Promovarea Medicinelor Neconvenţionale, care nu caută să obţină un profit. Nici măcar lectorii acestor cursuri nu sunt plătiţi, fac voluntar tot ceea ce fac. Însă taxa pe care o plătesc cursanţii este pentru degustările de leacuri medicale tradiţionale şi pentru materialele pe care le primesc acasă. Taxa ajunge în fondurile asociaţiei“, continuă coordonatoarea.
Purificare sufletească şi trupească
Înscrierile se pot face până în luna ianuarie, însă nu mai târziu, deoarece cunoştinţele acumulate pe perioada şedinţelor sunt prea vaste pentru a mai putea fi recuperate în particular.
„Din decembrie voi începe anul trei de studiu al medicinei tibetane. Cei doi ani m-au ajutat foarte mult în gândire, să pot să-mi depăşesc traumele psihice. Am trecut printr-un divorţ, iar aceste cursuri m-au făcut să devin un om puter