Societatea romaneasca este pregatita pentru o lege a lobby-ului ca fiecare cetatean sa poata schimba macar putin din lucrurile care nu ii plac. Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice (IPP), a declarat la televiziunea Ziare.com ca lobby nu inseamna trafic de influenta ci poate sa insemne campanie de imagine sau asistenta juridica in instanta.
"Lobby nu inseamna trafic de influenta ci poate sa insemne campanie de imagine, de exemplu Rosia Montana. Aceasta campanie se desfasoara de zona de castigare a publicului - daca publicul imbratiseaza ideea si politicienii trebuie sa se plieze pe aceasta decizie.
Lobby poate sa insemne asistenta juridica in instanta. Un lobbyst nu este neaparat un om care discuta cu tine si te intreaba ce modificare legislativa vrei si dupa aia se duce in birou la un parlamentar ci unul care iti sustine interesele", a declarat directorul adjunct IPP.
Adrian Moraru a declarat ca au mai fost facute pana in prezent proiecte legislative pentru legea lobby-ului, dar au fost deficitare.
"Am avut patru proiecte de lege al lobby-ului in Romania si ultimul a fost in 2004. Insa toate au fost deficitare pentru ca ele se concentrau pe cine urma sa devina lobbyst: adica urma sa fie un fel de casta si ca sa intri in ea urmai un mecanism foarte greoi si birocratic. Cei care urmau sa obtina aceasta licenta trebuia sa fie amici foarte buni ai politicienilor si urmau sa faca acest lucru. Noi ne luptam impotriva acestor lucruri.
Eu cred ca lobbyst ar putea sa fie oricine, sa te declari si sa te intregistrezi si pentru a fi niste persoane potrivite trebuie verificate. Cea mai potrivita institutie sa se ocupe de acest lucru este ANI. De aceea cei care urmeaza sa se inregistreze ca si lobbysti sa nu aiba conexiuni ascunse sau nenaturale cu politicienii", a mai declarat acesta. @N