Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, vorbeste intr-un interviu HotNews.ro despre sistemul romanesc medical care este intr-o criza nemaintalnita pana acum, cauzata de subfinantarea ultimilor 10 ani. Initiativa legislativa de majorare a procentului alocat sanatatii cu 6% din PIB are sanse serioase de reusita, in opinia directorului ARPIM.
De ce sustine ARPIM initiativa celor 200.000 de romani
Este o initiativa pe care o consideram bine-venita. In acest moment, sistemul sanitar romanesc se confrunta cu o criza pe care nu am mai avut-o pana acum. Aceasta initiativa vine sa puna degetul pe rana: subfinantarea sistemului medical romanesc din ultimii 10 ani, risca sa produca niste probleme sociale majore in perioada imediat urmatoare si mai ales in aceasta perioada de adanca criza economica. Aceasta initiativa este aparuta la momentul potrivit, si ca reprezentant al societatii civile, nu pot decat sa ma bucur si sa-i felicit pe cei care au avut aceasta initiativa.
Este suficient 6% din PIB pentru sanatate?
Este un prim pas in directia cea buna. 6% din PIB pentru sanatate este nivelul minim care este alocat in alte tari ale Uniunii Europene care au aderat in primul val, in 2004. Pentru Romania este un pas necesar, pentru ca in toate statisticile internationale care fac referire la calitatea serviciilor din sistemul sanitar si la performantele sistemului sanitar, Romania se afla pe ultimul loc. Nu putem sa facem un pas inainte fara sa avem resursele necesare care sa ne scoata din aceasta situatie.
Cum poate sa devina sistemul romanesc mai performant din punctul de vedere al producatorilor din industria farmaceutica?
Exista mai multe aspecte: in primul rand, un consum rational de medicamente poate sa sprijine foarte mult ameliorarea calit