Femeile concediate în timpul sarcinii au nevoie de mai mult timp pentru a intenta proces. Aceasta este concluzia la care a ajuns Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxemburg. Instanţa europeană a decis că femeile concediate în timpul sarcinii pot cere anularea hotărârii angajatorului şi repunerea în funcţia ocupată. Potrivit CJCE, termenul de 15 zile stabilit pentru a ataca în instanţă o astfel decizie este prea scurt.
Aceasta este concluzia la care a ajuns Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxemburg. Instanţa europeană a decis că femeile concediate în timpul sarcinii pot cere anularea hotărârii angajatorului şi repunerea în funcţia ocupată.
Potrivit CJCE, termenul de 15 zile stabilit pentru a ataca în instanţă o astfel decizie este prea scurt.
Decizia Curţii se bazează pe cazul unei femei din Luxemburg, concediată de la locul de muncă pentru comportament inacceptabil şi absentare nemotivată timp de mai mult de trei zile.
Femeia anunţase, ulterior, că este însărcinată şi, deci, nu poate fi concediată, pentru că beneficiază de protecţie legală.
Neprimind niciun răspuns din partea companiei, femeia a apelat la Tribunalul Muncii din Luxemburg, care a cerut o decizie a CEJ în acest caz.
Instanţa europeană a constatat astfel că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că angajaţii care se consideră neîndreptăţiţi de angajatori îi pot da în judecată.
Cum până acum termenul era de 15 zile, CEJ a sesizat că termenul poate fi considerat restrictiv în cazul unei femei însărcinate, mai ales dacă decizia de concediere nu îi este trimisă în scris, în timp util.
CEJ mai spune că, astfel, prevederea este discriminatorie faţă de angajatele însărcinate şi nu este în acord cu principiul protecţiei legale a acestora.
Femeile concediate în timpul sarcinii au nevoie de mai mult timp pentru a i