Pretul aurului ar putea creste pana la un nivel record de 2.000 de dolari (1.343 de euro) pe uncie (71,4 dolari/gram) in urmatorii trei ani in contextul in care investitorii incearca sa se protejeze impotriva unei inflatii "masive" generate de operatiunile de tiparire de bani realizate de guverne, anticipeaza Aaron Smith, din cadrul Superfund Financial Singapore, scrie Bloomberg.
"In urmatorii cativa ani, dupa ciclul de deflatie, vom asista la o crestere uriasa a inflatiei", a declarat Aaron Smith, managing director al Superfund Financial Singapore. "In curand, cand vei merge sa cumperi o ceasca de cafea, va trebui sa platesti 20 sau 30 de dolari pentru ca dolarul nu va mai avea nici o valoare", a adaugat Smith.
Fondul Superfund Green Gold A, a carui valoare a inregistrat mai mult de o dublare de la lansarea sa din 2005, a pierdut 15,6% in acest an din cauza volatilitatii crescute, a declarat Smith, care s-a alaturat companiei in anul 2002.
Pretul aurului a atins un maxim istoric in aceasta luna in conditiile in care guvernele, inclusiv cel al Statelor Unite, au inregistrat o crestere a datoriilor pe fondul incercarilor de combatere a recesiunii mondiale.
"Cand dolarul se prabuseste, toate monedele trebuie sa se prabuseasca, altfel daca acestea ar fi prea puternice, economiile ar fi fragile", a declarat Smith, care a emis estimari similare privitoare la aur in luna mai si la inceputul acestei luni. "O alta oportunitate excelenta de achizitie pentru investitori este argintul", a mai declarat Smith.
Aurul cu livrare imediata, al carui pret a atins un maxim de 1.070,80 dolari pe uncie pe 14 octombrie, s-a tranzactionat ieri la 1.039,32 in Singapore. Pretul metalului a inregistrat o crestere de 18% in acest an, in timp ce indicele dolarului a consemnat o scadere de 6,4%.
Si alti investitori anticipeaza o crestere a pretului aurului. Pri