Băncile româneşti s-au dovedit a fi mult mai opace decât cele ruseşti când vine vorba despre anunţurile pentru licitaţii de imobile. Sursa: Reuters
Una dintre marile probleme cu care se confruntă instituţiile bancare constă în recuperarea pierderilor la creditele ipotecare care nu mai pot fi achitate. În toată lumea, sute de mii de locuinţe au ajuns în proprietatea băncilor care s-au văzut nevoite să le valorifice la preţuri mult mai mici decât cele la care au fost evaluate înainte de instalarea crizei.
Însă, nu rareori au fost cazurile când persoanele executate au fost obligate să prezinte şi alte bunuri în favoarea băncilor, întrucât banii obţinuţi nu au acoperit datoria totală. Cât de transparent şi în ce mod a fost făcută valorificarea caselor lasă însă de dorit, cel puţin la noi. În România, există doar două bănci care publică pe site-urile proprii astfel de licitaţii - Leumi Bank şi Raiffeisen. Altele se limitează la publicarea unor anunţuri în presă sau lasă totul în sarcina executorilor.
Lege mult prea îngăduitoare
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, banca centrală nu are niciun cuvânt de spus în reglementările legate de publicarea lici taţiilor. Totul ţine de normele prevăzute în Codul de Procedură Civilă, care însă nu prevede în mod expres formalităţile de publicitate pentru vânzările la licitaţie.
„Cerinţele menţionate mai sus sunt minimale, băncile fiind libere să aducă licitaţiile la cunoştinţa publicului larg prin orice alte măsuri de mediatizare. Chiar Codul de Procedură Civilă prevede că executorul judecătoresc, la cererea persoanei interesate, va anunţa vânzarea la licitaţie şi într-un ziar de largă circulaţie”, ne-a declarat Alexandru Rusu, avocat partener bpv Grigorescu.
El crede că publicarea anunţurilor de vânzare la licitaţie pe site-urile pr