Medicii de la Clinica de Chirurgie II a Spitalului Judeţean din Timişoara pot salva bolnavii de la amputarea membrelor. Sursa: Adi Pîclişan
Medicii timişoreni au salvat de la o posibilă amputare piciorul unui bărbat cu arterită, montându-i un vas de sânge artificial, un grefon, care ocoleşte zona de arteră înfundată. Au făcut patru incizii în torsul bărbatului, în zona apendicelui, prin care au introdus proteza şi au lipit-o de arteră.
Între timp, ei observau „zona” prin intermediul camerei video laparoscopică introdusă prin buric.
Această procedură inovativă, respectiv un „bypass iliofemural asistat laparoscopic”, a fost aplicată cu succes unui bănăţean de 73 de ani, diagnosticat cu arterită arteriopatie cronică obliterantă aterosclerotică de gradul III.
Potrivit medicilor, noua metodă de intervenţie este încă puţin folosită în lume, fiind o procedură de ultimă generaţie şi e o metodă incomodă pentru 95% dintre medicii români.
„Nu am crezut că nu mă va durea nimic”
„Nu am crezut niciodată că voi ajunge să mă operez şi că nu mă va durea nimic nici înainte, nici după operaţie”, a declarat Constantin Creţeanu, pacientul în cauză. Bărbatul este originar din Turnu-Severin şi a fost operat în urmă cu o săptămână.
Încă de a doua zi a putut să se mişte liber şi se află în spital pentru a i se urmări evoluţia. Medicii sunt ei înşişi curioşi cum se va prezenta septuagenarul după o operaţie realizată în premieră în România, după cum susţin ei.
Pacienţii, „desfăcuţi ca o carte”
Arterita este o boală tipică persoanelor vârstnice, care afectează 5% din populaţie. De obicei, operaţiile presupun intervenţia prin abdomenul pacientului, care este „desfăcut ca o carte”, după cum explică medicii. Pacienţii cu arterită pot ajunge la faza în care e nevoie de amputarea me