Cei ce prezinta cele mai mici semne de raceala trebuie sa se izoleze obligatoriu la domiciliu si sa anunte medicul de familie. Masurile sunt impuse de faptul ca in Romania exista doua focare importante de gripa, la Bucuresti si la Cluj, gravitatea bolii necesitand, in unele cazuri, internare in sectiile de Terapie Intensiva.
Numarul bolnavilor de gripa noua din Romania a ajuns la 441. Primele doua cazuri grave s-au depistat in Bucuresti si in Cluj. O invatatoare de la scoala 147 din Bucuresti se afla de doua zile la sectia de Terapie Intensiva de la Institutul "Matei Bals", starea sa fiind proasta. Autoritatile spun ca nu stiu cum va evolua boala, iar virusul contractat de femeie este unul autohton, ea neavand contact cu persoane care au fost in zone de risc si nici nu a calatorit in astfel de tari. Cursurile clasei la care preda invatatoarea au fost suspendate pentru sapte zile. Mai grav este cazul de la Cluj, cel al baritonului Gheorghe Mogosan, care a contractat virusul in urma unei calatorii in Spania, pe fondul unei boli respiratorii mai vechi. In prezent, el se afla internat la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean din Cluj, fiind in stare destul de grava, dar stationara.
Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat ieri ca mai sunt 24 de suspecti, din care 21 copii, contacte ale invatatoarei, urmand ca in urmatoarele doua zile analizele sa confirme sau sa infirme prezenta virusului. La Cluj doar familia baritonului este sub observatie, neexistand alte suspiciuni. Potrivit lui Streinu Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 in Romania este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adica bolnavii care "duc boala pe picioare", fara a consulta un medic.
Tocmai de aceea, el a facut ieri un apel la populatie ca la primele semne de boala (temperatura de 37,5-38