Doar trei gropi de gunoi din judeţul Suceava mai pot fi folosite începând de ieri, odată cu intrarea în vigoare a normelor Uniunii Europene privitoare la depozitarea deşeurilor.
CITEŞTE ŞI:
Braşov: Autorităţile locale n-au niciun plan de închidere a rampelor de gunoi neecologice
Una dintre ele se află la Fălticeni şi va rămâne deschisă până la anul. Celelalte două, de la Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, au primit termen de închidere în 2011. Practic, ieri au fost închise 177 de gropi de gunoi din mediul rural şi cea a municipiului Rădăuţi. La începutul anului aceeaşi măsură a fost aplicată la rampele din Suceava, Vatra Dornei şi Siret.
La groapa de gunoi a Fălticeniului vor fi depozitate deşeurile din 24 de localităţi din judeţ, la Câmpulung Moldovenesc vor ajunge societăţile de salubrizare din alte 24 de localităţi, urmând ca la Gura Humorului să fie adus gunoiul din alte 34 de localităţi. O parte dintre deşeuri vor fi transportate în judeţele Botoşani şi Neamţ.
„Sper că judeţul Suceava va reuşi să beneficieze în 2010 de primul depozit de deşeuri ecologic, care este în curs de amenajare la marginea municipiului Suceava”, a declarat Daniel Cadariu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava. În 29 iulie va fi organizată o dezbatere publică privind proiectul depozitului ecologic.
Primăriile comunelor Slatina şi Todireşti riscă amenzi de câte 50.000 de lei pentru că nu au solicitat încă avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava pentru închiderea gropilor de gunoi din comună. Tot atât vor fi şi amenzile pentru localităţile care nu vor respecta legea şi vor folosi în continuare platformele neconforme cu cerinţele UE.