» Rusia va avea o baza "umanitara" de prevenire a catastrofelor, la mai putin de 200 kilometri de Romania, in orasul sarbesc Nis. Rusia si Serbia au dat asigurari ca baza nu va avea implicatii militare. Analisti internationali sustin insa ca spionajul de la Moscova va fi ca la el acasa si ca Serbia ar deveni astfel "ochiul" Rusiei in Balcani.
» Romania nu a avut nici o reactie. Desi vrea in NATO si UE, Serbia a acceptat oferta Rusiei pentru a tine sub control Kosovo, dominat de americani. In schimb, Rusia a primit o parghie de presiune asupra Romaniei si Bulgariei, membre NATO, considera unii analisti.
Rusia a semnat un acord cu Serbia pentru amplasarea, pana in 2012, a unei baze umanitare de prevenire a dezastrelor naturale si tehnologice, in orasul Nis. Localitatea se afla in sud-estul Serbiei, in apropiere de Bulgaria si de Kosovo, dar la numai 195 kilometri de Craiova si la 350 kilometri de Bucuresti. Ambele state au dat asigurari ca instalatia nu va avea implicatii militare si ca se va dezvolta intr-un centru regional de interventie impotriva incendiilor, accidentelor miniere, cutremurelor sau altor catastrofe din Balcani, la care vor fi invitate sa participe si alte tari din zona, inclusiv Romania. Analistul Vladimir Socor considera ca aceasta baza este, de fapt, "o platforma militara a Rusiei in Serbia", care, in eventualitatea unei noi crize in Kosovo, ar putea pune mari presiuni pe Romania si pe Bulgaria, prin "solicitarea permisiunii de survolare pentru a aproviziona centrul din Nis".
Socor aminteste intr-o analiza pentru institutul american Jamestown Foundation ca, in 1999, in timpul razboiului din Kosovo, a avut loc o situatie similara: Romania, Bulgaria si Ungaria, aspirante, au fost nevoite sa refuze solicitarea Moscovei de a permite avioanelor rusesti sa patrunda in spatiul lor aerian. Principalul scop al bazei d