Politicienii sunt tentati sa revina asupra modificarii, startul fiind dat de presedintele in functie, Traian Basescu. Revenirea la sistemul de dinainte de 2003 ar fi "contraproductiva" si de natura sa pacaleasca alegatorii, considera insa specialistii.
Atat parlamentarele din noiembrie 2008, cat si debutul actualei campanii pentru prezidentiale au confirmat faptul ca separarea celor doua alegeri nu a produs schimbarile scontate in viata politica romaneasca. Pentru a compensa lipsa candidatului la prezidentiale in rolul locomotivei, partidele au fost nevoite la parlamentarele din 2008 sa avanseze nume de potentiali premieri: Calin Popescu Tariceanu (PNL), Theodor Stolojan (PDL) si Mircea Geoana (PSD). Pe de alta parte, in cazul prezidentialelor de anul acesta, regasim in programele candidatilor teme precum reducerea sau scaderea TVA, scaderea cotei unice de impozitare ori a contributiilor sociale, teme ce tin exclusiv de puterea executiva, adica de guvern. Pe de alta parte, pare sa se fi impamantenit deja ideea unei legaturi intre alegerea presedintelui si schimbarea guvernului.
Revenirea la alegerile simultane, agreata de PSD, PDL si UDMR
Prin intermediul vicepresedintelui Victor Ponta, social-democratii apreciaza ca ar fi oportuna revenirea la sistemul anterior, dar ca o reforma constitutionala reala nu se poate face atat timp cat este presedinte Traian Basescu. "Numai cu un alt presedinte decat domnul Basescu vom putea avea un acord Parlament-partide politice-presedinte-guvern", a declarat Ponta. Ideea revenirii la sistemul de dinainte de 2003 surade si UDMR. "Sunt in totalitate de acord. Problema e ca la vremea respectiva toate partidele, inclusiv cel al domnului Basescu, au sustinut acea modificare ce s-a dovedit paguboasa. Acum un an am ales o anumita formula a Parlamentului, abia a trecut un an si suntem intr-o campanie asemanato