Inca de la sfarsitul lunii iunie proprietarii de locuinte vechi au inceput sa afiseze preturi mai mari la apartamente si toata lumea se intreba daca piata a atins fundul sacului si este momentul sa cumpere apartamente, sub influenta programului "Prima casa". Unii au facut achizitii bune, dar altii s-au grabit, tinand cont ca preturile au inceput din nou sa scada.
Diferitele analize ale site-urilor de anunturi imobiliare, indicele Colliers si chiar indicele imobiliar ZF, construit pe baza ofertelor de pe site-ul anuntul.ro indicau in perioada iulie-august o crestere substantiala a preturilor apartamentelor din Bucuresti, pe fondul inceperii programului "Prima casa", care a ajutat in primul rand proprietarii de locuinte vechi, care stateau cu ele la vanzare de mai bine de un an.
"Entuziasmul proprietarilor legat de succesul mult discutatului program guvernamental s-a reflectat pe piata, marind usor preturile pentru garsoniere si doua camere si ceva mai semnificativ pentru apartamentele de 3 si 4 camere" sau "luna iulie a adus o crestere spectaculoasa a numarului tranzactiilor cu proprietati eligibile in programul «Prima casa»" au fost doar o parte din anunturile derutante aparute pe piata imobiliara in vara acestui an.
Programul "Prima casa" a avut intr-adevar un usor efect de stimulare a creditarii, deoarece riscul de neplata si al devalorizarii proprietatilor a fost pus pe umerii statului, dar in esenta piata imobiliara locala si economia, in general, nu s-au schimbat.
Pe o piata in care somajul este in crestere, mii de apartamente noi sunt goale, iar investitorii speculativi au devenit rapid invizibili, preturile locuintelor nu aveau cum sa creasca decat conjunctural.
Iar acest lucru a inceput deja sa fie simtit, tinand cont ca preturile in luna septembrie au inregistrat deja o usoara scadere, iar cererea pentru programul guverna