De Ziua Naţională a Turciei, şeful diplomaţiei de la Ankara explică, pentru „Adevărul“, direcţiile de politică externă ale ţării sale şi principiile parteneriatului strategic cu România. Citiţi şi:
Turcia se depărtează de UEUE are mai multă nevoie de Turcia decât inversTurcia caută în Franţa aderarea la UETurcia: Guvernul a exclus Israelul de la un exerciţiu aerian
La scurt timp după ce am preluat funcţia de ministru al afacerilor externe, în iulie, prima mea vizită oficială în Balcani şi în Europa de Sud-Est a fost în România.
Momentul ales pentru această vizită şi simbolismul ei demonstrează clar importanţa pe care Turcia o acordă relaţiilor sale cu România, un vecin apropiat cu care are în comun moşteniri istorice şi culturale; un aliat de încredere şi un partener strategic regional.
Cum relaţiile noastre continuă să atingă cote fără precedent în toate domeniile şi în condiţiile unei puternice voinţe politice de ambele părţi pentru extinderea şi intensificarea mai departe a cooperării, am luat în acest an decizia importantă de a accentua dialogul politic pe baza unui parteneriat strategic. Această decizie nu numai că deschide noi orizonturi în relaţiile noastre dar, în opinia noastră, are şi un potenţial real de a evolua într-un model exemplar de cooperare la nivel regional. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu partenerii noştri români pentru realizarea acestei promisiuni.
O experienţă istorică şi geografică unică
Situată, ea însăşi, la răscrucea dintre Balcani, Europa Centrală şi de Est şi Marea Neagră, România este într-o poziţie excelentă pentru a înţelege că o politică externă productivă şi multidimensională nu este o preferinţă, ci o necesitate pentru Turcia.
Politica externă a Turciei este bazată pe ideea unei experienţe istorice şi geografice unice, care îi conferă un s