Cele trei legi asumate de Cabinetul Boc la 15 septembrie nu au nici o sansa sa intre in vigoare inainte de alegeri. Este vorba despre salarizarea unica, restructurarea agentiilor si Legea educatiei. Curtea Constitutionala a anuntat ieri ca judecatorii se vor pronunta asupra lor pe 9 decembrie, la trei zile dupa cel de-al doilea tur de scrutin. Potrivit unui comunicat de presa, judecatorii motiveaza amanarea prin "complexitatea problemelor judiciare ce fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta". Cei noua judecatori ai Curtii au nevoie de aproape trei luni ca sa analizeze legile intocmite de guvernul PDL-PSD.
Amanarea ridica probleme dintre cele mai grave nu numai pentru actualul cabinet, dar si pentru cel urmator, indiferent care sunt partidele ce-l vor alcatui. Potrivit acordului cu FMI, Legea salarizarii unitare trebuie sa intre in vigoare pe 31 octombrie, iar Legea de restructurare a agentiilor statului tine de acelasi acord, prin consecintele pe care se asteapta sa le produca, adica reducerea cheltuielilor publice. Iar Romania nu se poate lipsi de cele 1,5 miliarde euro, transa a treia din imprumutul de 13 miliarde euro pentru doi ani (aproape 20 miliarde, impreuna cu imprumuturi similare de la BERD, Banca Mondiala si programul anticriza al Uniunii Europene).
Intrebat care sunt urmarile amanarii CC, ministrul de finante, Gheorghe Pogea a spus ca bugetul se baza pe cele 1,5 miliarde de lei economie pe care le-ar fi presupus intrarea in vigoare rapid a celor doua legi. "Va fi dificil" sa fie compensate aceste sume lipsa si va fi necesara taierea altor cheltuieli bugetare pentru ca Romania sa se incadreze in deficitul de circa 7% preconizat, a explicat ministrul Pogeala iesirea de la audierile din Parlament.
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, declara ca partidul sau asteapta argumente