Acum 40 de ani doua uriase computere aflate la distanta au comunicat intre ele pentru prima data. Chiar daca primul chat a fost intrerupt dupa numai doua litere, deoarace sistemul a cedat, evenimentul sta la baza a ceea ce mult mai tarziu avea sa devina WWW. Cele doua computere faceau parte dintr-o retea finantata de armata americana care cauta moduri cat mai sigure de comunicare pentru cazul in care incepea un razboi nuclear.
Unul din calculatoare de afla la University of California-Los Angeles (UCLA) iar celalalt era la Stanford Research Institute (SRI). In seara de 29 octombrie 1969 un mesaj a fost trimis de la calculatorul din UCLA catre cel de la SRI, prima oara cand un astfel de mesaj a fost trimis intre calculatoare diferite.
Mesajul s-a dorit a fi "Login", insa doar literele "l" si "o" au putut fi trimise, iar sistemul a cedat apoi. Doua ore mai tarziu comunicarea a fost reluata si a functionat. Cele doua calculatoare faceau parte din reteaua ARPANET sustinuta financiar de armata americana, retea prin care in 1971 a fost trimis primul e-mail din istorie. Reteaua a fost una din modalitatile prin care America a vrut sa-si arate superioritatea tehnologica in Razboiul Rece purtat cu URSS-ul.
Leonard Kleinrock, unul din oamenii care au condus atunci proiectul, declara intr-un interviu pentru CNN ca la momentul experimentului nu si-au dat seama ca vor ramane in istorie si de aceea mesajul care urma a fi trimis nu a fost unul elaborat si special stil "un pas mic pentru om..", ci unul banal, precum "Login".
ARPANET era o retea creata de agentia ARPA - Advanced Research Projects Agency, din cadrul Departamentului Apararii din SUA si a fost una dintre primele retele care foloseau ceea ce se numeste “packet switching” un sistem care permite mai multor computere sa comunice intre ele printr-un singur circuit, in locul existente