Proiectele economice concurente ale autorităţilor locale din Snagov şi ale Consiliului Judeţean Ilfov prevăd construcţii în aria protejată din marginea Bucureştiului. Un Plan de Urbanism General (PUG) în Snagov încalcă prevederile de mediu şi face ca speciile rare să fie înlocuite cu vile şi cu restaurante. O parte din lacul Snagov şi o parte din pădurea din zonă au fost declarate arii protejate în anul 2000, pentru că aici şi-au găsit adăpost zeci de specii de animale şi plante ocrotite. Aria Protejată Lacul Snagov este, din decembrie 2007, în custodia SC Snagov Tur SRL.
Constantin Turmac, custodele şef, a declarat pentru „Adevărul” că principalele probleme cu care s-a confruntat au fost construcţiile ilegale, în special debarcadere, care înseamnă crearea unor canale de acces prin stuf, adică în adăpostul mai multor specii de animale şi păsări, bărcile extrem de puternice şi skijeturile pe care la folosesc riveranii.
Nu are cine să dea amenzi
Teoretic, custodele ar putea să amendeze orice abatere de la legea care reglementează funcţionarea ariilor potejate. Prima cerinţă este însă existenţa unui regulament aprobat al ariei. Regulamentul a fost întocmit, dar nu poate fi aprobat, pentru că instituţia în drept să facă acest lucru - Agenţia Naţională pentru Ariile Protejate (ANAP) - nu există decât pe hârtie. Prin iniţiativa legislativă de reducere a numărului agenţiilor guvernamentale, ANAP urmează să dispară, ceea ce va complica şi mai mult lucrurile.
Singurele căi de acţiune care îi rămân custodelui sunt discuţiile cu riveranii şi sesizarea autorităţilor, atunci când constată încălcări ale legii. Cu mulţi dintre cei care au case pe malul lacului, discuţiile au dat rezultat, după cum a spus Constantin Turmac. Când e vorba de autorităţile locale şi de control, lucrurile stau însă prost. Colaborarea cu Primăria