Un amplu material despre glumele care circulau în urmă cu 20 de ani în momentele cele mai sumbre ale Cortinei de Fier este publicat de jurnaliştii de la France Press. Ei spun că cenzura, represiunea şi lipsurile din perioada aceea au dat naştere unui umor improbabil şi dizident, încărcat de autoironie, care s-a reinventat după căderea comunismului. Visurile despre Occident îşi găseau şi ele loc în această cultură a bancurilor, în perioada când frontierele Blocului Estic erau închise, o stare de fapt simbolizată de Zidul Berlinului. "Liderul RDG, Erich Honecker, ordonă deschiderea Zidului. Rămas cu gura căscată, un ministru întreabă care este obiectivul acestei manevre, iar şeful statului german îi răspunde? Vreau să rămân singur".
Mai bine să râdem Această Cotină de Fier frustra şi poporul sovietic până şi în ghicitorile despre cucerirea spaţiului: "De ce URSS-ul a decis să nu trimită oameni pe Lună? De frică să nu ceară azil politic". În versiunea cehoslovacă a acestei ghicitori, un cosmonaut ceh este însoţit de un sovietic care nu îl lasă să-şi îndeplinească dorinţa, adică să aterizeze în Germania de Vest. Chiar şi astăzi, germanul din Vest - "Wessi" cunoscut pentru puterea sa de cumpărare - şi cel din Est - "Ossi" aflat în dificultate economică - sunt despărţiţi de o cortină de fier umoristică: "Ce obţinem dacă încrucişăm un Wessi cu un Ossi? Un şomer arogant".
Sub jugul sovietic, umorul nu lipsea şi când era vorba de partidul comunist, corupt şi condus, în special în anii 1980, de lideri bătrâni. "Ce are 70 de dinţi şi patru picioare? Un crocodil. Ce are patru dinţi şi 70 de picioare? Comitetul Central al Partidului", instanţa de conducere a PC. Cultura "anecdodelor" nu şi-a pierdut deloc din vervă în Rusia post-sovietică, iar omul puternic al ţării, Vladimir Putin, nu este nici el uitat. "La prezidenţialele din 2056, ruşii se află