Silviu Sergiu: „Votul pe care UDMR i l-a dat lui Vasile Blaga este un semnal dat PDL-ului că se poate baza pe Uniune, în negocierile de după alegeri, pentru formarea guvernului”.
Vasile Blaga a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale parlamentului, pentru a ocupa funcţia de ministru al dezvoltării regionale.
Cu excepţia lui Bogdan Aurescu (un tehnocrat pursânge), până la închiderea ediţiei, niciun alt ministru PDL nu a reuşit performanţa de a înşela „vigilenţa” majorităţii PSD-PNL-UDMR, care s-a declarat ostilă unui executiv creat în jurul PDL.
Victoria lui Blaga a fost posibilă graţie voturilor parlamentarilor UDMR. Desigur, politicienii maghiari au negat că ar fi vorba despre o trădare. „Nu a fost un vot politic. A fost un vot personal pentru Vasile Blaga”, s-a justificat deputatul UDMR Antal Istvan.
Mă îndoiesc de faptul că politicienii maghiari sunt atât de naivi încât nu realizează că votul acordat lui Blaga creează PSD-ului şi PNL-ului o problemă majoră de imagine.
Până ieri, noua majoritate avea toate justificările publice de a respinge cabinetul Croitoru. Decizia acestuia de a-i păstra pe miniştrii PDL respinşi de parlament a servit perfect scopurilor politice ale noii majorităţi. Prin păstrarea foştilor miniştri, strategia PDL a fost de a anihila, în planul imaginii, moţiunea de cenzură, de a demonstra opiniei publice că ea nu se justifică.
A fost aceeaşi strategie aplicată şi în cazul lui Emil Boc, atunci când liderii PDL s-au dus la Cotroceni şi l-au susţinut pentru un nou mandat de premier. PDL a vrut să nu pară, în ochii electoratului propriu, un partid înfrânt şi astfel să-l demobilizeze.
Dacă ar fi vrut să câştige jocul de imagine, PDL trebuia să nominalizeze în guvernul Croitoru specialişti cu notorietate. Probabil le-a fost teamă că un