Starea permanenta de somn, pe care o resimti in timpul zilei, la cateva ore dupe ce te-ai trezit chiar, poate ascunde o afectiune rara, dar periculoasa. In cazul in care te simti epuizat o perioada indelungata, masurile pentru eliminarea acestei stari devin obligatorii.
Narcolepsia, in termeni medicali, este o dereglare rara, care se manifesta precum o nevoie necontrolabila de somn in timpul zilei, moliciune musculara, insotita de emotii bruste, chiar atacuri de panica, furie sau teama, informeaza helpguide.org.
Narcolepsia afecteaza o persoana din 2.000, dar se instaleaza in cazul epuizarii fizice datorate stresului la serviciu, muncii prelungite si apare de regula la persoanele de pana la 25 de ani.
Principalele simptome sunt nevoia acuta a somnului de noapte, uneori halucinatii si imposibilitatea controlului muscular. Ele sunt diferite de la o persoana la cealalta, dar fondul este epuizarea grava a organismului.
Aceste persoane se pot surpinde adormind in timpul sedintelor, in autobuz sau chiar la locul de munca, in episoade scurte, dar dese.
Mai mult, in scurtele perioade de somn se trezesc des si sunt agitati. Starea lor emotionala este precara, au emotii puternice si pot trece usor de la rasul necontrolat la lacrimi de tristete, bucurie sau frustrare.
Remedii
Daca inregistrezi aceste simptome, vizita la medic devine obligatorie pentru ca exista tratamente medicamentoase care te scapa de neplaceri. Daca nu ai pierdut controlul total asupra propriei persoane, poti lua cateva masuri pentru evitarea complicatiilor viitoare.
Alcatuieste-ti un program de somn in timpul zilei, in cateva reprize de 15 minute. Somnul de noapte este obligatoriu, cel putin cinci ore. Renunta la cafea, alcool sau alte lichide care contin cofeina.
Anunta-ti prietenii de schimbarile in