Gheorghe Patrascu, care detine functia de arhitect-sef al Capitalei de un an de zile, sustine ca prin noua lege a urbanismului, care a intrat in vigoare in luna octombrie, se vor elimina excesele din dezvoltarea urbana viitoare a orasului, pentru ca procesul de aprobare a proiectelor imobiliare va fi mai laborios.
La inceputul lunii octombrie a intrat in vigoare noua lege privind dezvoltarea urbanistica - care a functionat ca ordonanta de urgenta pana la acea data-, prin care PUZ-urile (reglementare detaliata asupra dezvoltarii urbanistice a unei zone in care va fi inclus un proiect imobiliar) vor fi supuse dezbaterii publice, iar apoi Directia de Urbanism din cadrul PMB va da un aviz de oportunitate. Abia ulterior vor fi supuse aprobarii de catre Consiliul General al Muni-cipiului Bucuresti (CGMB). Insa rezultatele nu se vor vedea imediat, pentru ca vor trece multi ani pana cand vor deveni vizibile proiectele aprobate in urmatoarea perioada.
"In cadrul dezbaterilor publice vor fi implicati toti actorii interesati de acel proiect, pornind de la vecini si locuitorii zonei. Se va face consultarea pe site-ul PMB ca si pana acum, vor fi sedinte publice si vor fi postate panouri de informare pe amplasamentul viiorului proiect", explica Patrascu, care sustine ca noua lege va rezolva 30-40% din problemele dezvoltarii urbanistice.
Principalul dezavantaj al noii legi este ca durata de obtinere a unui PUZ poate ajunge la un an si jumatate-doi ani, fata de sase luni-un an, cat este in prezent. Noua lege prevede o derogare de maximum 20% a Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) - raportul dintre suprafata construita si suprafata parcelei pe care se construieste, care va elimina astfel excesele.
"Aceasta lege nu va incetini dezvoltarea Capitalei, insa nu se vor mai face tentative de obtinere de indicatori inacceptabili si se elimina astfel sub