Străzile Bucureştiului sunt patrulate de trei ori pe săptămână de echipa mobilă psihiatrică a organizaţiei Samusocial. Membrii echipei cunosc cele mai cutremurătoare poveşti de viaţă, poveştile celor care nu se mai au nici măcar pe ei înşişi. (GALERIE FOTO)
Un psiholog, un asistent medical şi un şofer au patrulat astăzi pe străzile Capitalei în căutarea oamenilor străzii cu probleme psihice. Echipa mobilă psihiatrică a organizaţiei Samusocial are în grijă peste 500 de persoane cu astfel de probleme.
REPORTAJ. Viaţa la baracă, în spatele mall-ului
INEDIT.Bucureşti: 28 de copii au fost găsiţi printre gunoaie
SOCIAL.Bucureşti: Orfani de lux
ABANDON: Bătrâni uitaţi în spitale
Numai 150 se află sub tratament, ceilalţi ori nu vor să ia tratament, ori consumă alcool, iar tratamentul nu-şi face efectul.
Gheorghiţa Lăcustă, o bătrână în vârstă de 77 de ani, este prima dintre oamenii străzii pe care echipa mobilă a întâlnit-o în timpul patrulei de ieri.
Stătea la marginea străzii Reşiţa din Berceni învelită în nişte plăpumi vechi, în dosul unui perete de beton înalt de jumătate de metru. A ieşit cu timiditate în întâmpinarea echipei şi, conştientă de mizeria în care se afla, a început să lăcrimeze. A povestit despre viaţa ei cu greutate, fără înţeles, încurcând datele şi personajele din istoria propriei vieţi.
„Suferă de deteriorare cognitivă cu episoade confuzionale pe fond organic cerebral. Cauza probabilă a acestor disfuncţii psihice este starea în care se află, nu are casă şi este singură pe lume, dar are şi o vărstă înaintată care presupune un grad de senilitate”, a spus Lăcătuşu Lelia, psihiatrul echipei.
Gheorghiţa locuieşte de cinci luni împreună cu un bătrân părăsit de familie,
într-un adăpost improvizat peste stradă de fostul ei apartament
@N_P