Preţul gigacaloriei a rămas la nivelul lui 2008. Mii de români au deja datorii la întreţinere, iar facturile următoare i-ar putea lăsa în frig. Cel mai puţin vor plăti pentru căldură bucureştenii - 200 de lei pentru un apartament cu două camere. La polul opus sunt cei din Târgu-Mureş, care dau şi 1.000 de lei pe lună. Citiţi şi:
Guvernul promite bani pentru agricultură şi încălzirea locuinţelorRâmnicu Vâlcea: Pensionarii se împrumută ca să îşi plătească încălzireaSatu Mare: Se depun cererile pentru încălzirea locuinţelor cu gazRău-platnicii braşoveni sunt scutiţi de plata penalităţilor la CET
Numărul familiilor care s-au debranşat de la sistemul centralizat de căldură a scăzut comparativ cu anii trecuţi, când devenise un fenomen. Totuşi, debranşările necontrolate au dus la situaţii extreme. Astfel, în Târgu-Mureş, 76 de apartamente dintre cele 26.000 racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor plăti facturi uriaşe, cei în cauză fiind nevoiţi să suporte costurile pierderilor înregistrate pe reţea. Aceste familii locuiesc răspândite în 30 de blocuri în care ceilalţi locatari s-au debranşat.
„Noi nu refuzăm să alimentăm în continuare acele apartamente, dar le-am atras atenţia locatarilor despre costurile foarte mari pe care nu le vor putea suporta şi care se ridică la 1.000-1.500 de lei pe lună“, a spus Tiberiu Pop, director comercial al Energomur.
În Braşov, peste 1.700 de locatari s-au debranşat de la reţeaua de termoficare din cauza costului ridicat al gigacaloriei. De altfel, peste 20.000 de apartamente dintre cele 23.000 racordate la sistemul centralizat au rămas fără apă caldă toată vara din cauza datoriilor acumulate de asociaţiile de proprietari către CET. „Deocamdată sunt 9.000 de apartamente care primesc căldură, dar de la 1 noiembrie vom furniza agent termic în tot oraşul“, a preciza