Amânarea intrării în vigoare a pachetului de legi promovate de guvernul Boc şi vizita tardivă a FMI bulversează vistieria statului. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Cheltuielile programate cu bunurile, subvenţiile, transferurile şi cele de capital sunt primele la care ar putea renunţa guvernul dacă se întârzie intrarea în vigoare a legilor privind reducerea cheltuielilor, ne-a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Pachetul de legi vizează, printre altele, comasarea agenţiilor şi cele zece zile de concediu fără plată pentru bugetari.
Bugetul pentru anul viitor este o nebuloasă şi mai mare. Potrivit lui Gherghina, delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) încă nu a studiat pro iectul bugetului pentru 2010. Până în prezent, s-au abordat detalii generale privind veniturile, cheltuielile şi un deficit de 5,9%.
Cert este că, dacă banii de la FMI şi Comisia Europeană întârzie, statul se va afla într-o situaţie foarte dificilă: va trebui să facă rost de câteva miliarde de euro, fără măcar să aibă un guvern funcţional. Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, pentru acoperirea cheltuielilor până la sfârşitul anului, statul are nevoie de 3,5 miliarde de euro.
Din cauza întârzierii delegaţiei FMI, tranşa de 1,5 miliarde de euro la Fond va veni în decembrie, iar cea de un miliard de la UE abia în ianuarie, a declarat şeful statului, la o emisiune televizată. „Guvernul trebuie să găsească două miliarde în loc de un miliard până la 31 decembrie. Deja situaţia este critică”, a conchis el.
Angajament politic salvator
Un eventual angajament al partidelor politice că viitorul guvern va îndeplini condiţiile FMI ne-ar putea garanta următoarele tranşe de bani de la instituţiile financiare externe.
Delegaţia FMI are întâlniri cu formaţiunile politice. „FMI face acordur