Un vânt aprig de toamnă secera miriştea din care se iţeau câteva steaguri şi un panou bătut de ploaie se balansa pe drumul de ţară. Ascunşi sub pelerinele albastre, câţiva reprezentanţi ai Hidroelectrica se luptau cu ultimele detalii organizatorice pentru a pregăti fără cusur scurta vizită a premierului pe câmpul unde, peste patru ani, va răsări hidrocentrala de la Islaz. Vuiet mare, când în zare apar maşinile oficiale, din care coboară Emil Boc şi ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu. "Se face istorie în Teleorman. Am înţeles că e cea mai mare investiţie, în ultimii 20 de ani, cea care va porni de aici înainte", spune zâmbitor premierul, în timp ce îi salută pe oficialii locali, a căror faţă nu se mai distinge de gulerul paltoanelor.
"De la Islaz a pornit Revoluţia de la 1848", se laudă prefectul de Teleorman. "Chiar spuneam de ce nu marcaţi, de ce nu folosiţi avantajul ăsta pe care îl aveţi", îi sugerează şeful Executivului. "Chiar ziceam că începe o revoluţie economică cu venirea dumneavoastră", continuă prefectul Niţulescu. "Să folosiţi avantajul ăsta istoric că de la Blaj la Islaz au fost marile Proclamaţii la 1848 şi să fie cunoscute. Iar acum începem a doua revoluţie în domeniul energiei", a plusat şi Boc.
O cască de constructor, o zi istorică, o serie de avize rezolvate de ministrul Videanu
O voce informată a intervenit. Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, le-a povestit oficialilor guvernamentali că hidrocentrala, investiţie a cărei valoare va fi acoperită de companie în principal prin credite comerciale, mai are mulţi paşi de parcus până va deveni o realitate. Lucrările de construcţie vor începe în 2010, s-a arătat încrezător şeful Hidroelectrica, care cu numai câteva minute înainte de sosirea premierului le-a explicat jurnaliştilor că el îi va face lui Boc doar o prezentare, căci licitaţia nu a fost, până în p