Criza a umplut clasele cu elevi. Din cauza celor 19.000 de disponibilizări pentru reducerea cheltuielilor în şcolile româneşti, clasele s-au comasat, astfel că un singur cadru didactic trebuie să predea acum la aproape 30 de copii odată în loc de 15-16, de obicei din două clase paralele. Sursa: Andreea Archip
Situaţia este generalizată la nivelul întregii ţări, dar cel mai greu pare să fie pentru unităţile de învăţământ de la sate.
Navetişti de cursă lungă
Şcoala cu clasele I-VIII din satul Ursoaia, judeţul Vaslui, nu a apărut la Ştirile de la ora cinci. Asta pentru că nu a avut legătură cu niciun viol sau cu vreo crimă, subiecte care sunt căutate.
Nimeni n-a pomenit vreodată de copiii valoroşi care ar putea răsări de la această şcoală, aşa că Mocanu Elena Loredana - prezentată „şcolăreşte” de profesoara ei de biologie - nu s-a văzut niciodată pe vreun colţ de ziar, chiar dacă recită cu talent şi are o voce frumoasă, care ar putea da o lecţie oricărei „vedete” de la televizor.
Şcoala din Ursoaia adună, zilnic, copii din opt sate, aşa că o bună parte dintre elevi bat câte 14 sau 20 de kilometri pe jos, pe orice fel de vreme. Lumea spune că vina o poartă o neînţelegere dintre primari, care n-au reuşit să plătească un autobuz pentru cele câteva zeci de elevi navetişti.
Bănci de pe vremea bunicilor
E ora 12.00, iar de afară intră pe holul şcolii un aer rece. Veronica Nistor, de 20 de ani profesoară de biologie în şcoala din Ursoaia, are ora de dirigenţie la clasa a VI-a.
30 de puşti se ridică în picioare, întâmpinând-o cu un „Buna ziua” lălăit. Profesoara se opreşte dezaprobator în prag. Copiii înţeleg care-i nemulţumirea şi explică: „A ieşit fum de la sobă, doamnă”. Nici nu are cum să fie altfel, soba e la fel de bătrână ca şi clădirea şcolii.
Băncile