BRD, Royal Bank of Scotland şi Export Development Corporation (banca de dezvoltare din Canada) sunt interesate să finanţeze construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) de la Cernavodă, a declarat vineri directorul general al companiei de stat Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.
"Până acum, sunt mai multe bănci interesate să finanţeze reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Este vorba de grupul francez Société Générale şi filiala sa din România, BRD - Groupe Société Générale, Royal Bank of Scotland şi EDC", a spus Budulan.
De altfel, directorul Departamentului de Mari Clienţi Corporativi al BRD - Groupe Société Générale, Ribiana Crasan, declarase încă din luna mai a acestui an că grupul francez este interesat să finanţeze construirea reactoarelor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă.
În 2002, Grupul Société Générale a împrumutat Nuclearelectrica cu 430 milioane de euro, pentru construirea reactorului 2, care a fost pus în funcţiune în 2007. Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.
Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune după 2016. Costul estimat pentru cele două reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologie de tip CANDU 6