Daniel Constantin, fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), spune că a existat un angajament politic pentru plata subvenţiilor pe cap de bovine şi ovine imediat după data de 15 octombrie. El ne-a dezvăluit o parte din problemele agenţiei: numărul foarte mare de fermieri care au între 1 şi 5 hectare de teren, personalul insuficient, întârzieri la plată, penalizări.Jurnalul Naţional: Ce-aţi realizat la APIA?
Daniel Constantin: Succint, acordarea până la 30 iunie 2009, (n.r. - termenul până la care nu se aplică penalizări), a plăţilor directe aferente anului 2008 pentru peste 94% din fermieri. Plus plata în şase luni a peste 1 miliard de euro, simplificarea sistemului de transmitere a ordinelor de plată către bănci şi pregătirea agenţiei pentru a începe, în premieră, plăţile directe la hectar în avans.
De ce aţi plecat?
Eu nu eram numit politic, am dat concurs, eram funcţionar public, însă venisem la APIA pe o colaborare bună cu ministrul Ilie Sârbu şi am plecat pe aceeaşi bună colaborare. Nu vreau să fiu demagog, dar prin rămânerea mea acolo plăţile în avans către fermieri erau puse în pericol. Imaginaţi-vă că aş fi intrat într-o luptă cu noul ministru care ar fi vrut să-şi impună omul la APIA şi din acest conflict ar fi avut de pierdut fermierii.
Partea bună este că au rămas cei doi directori generali adjuncţi care au asigurat continuitatea şi, practic, munca noastră de şase luni s-a concretizat în acordarea avansului din plăţile directe la hectar pentru 2009 chiar din 16 octombrie, aşa cum era programat.
Dar partea rea care este?
Plata pe cap de animal, şi mă refer la cea pentru bovine şi ovine, care întârzie.
Dar cum de s-au găsit bani pentru avansul la plăţile directe pe suprafaţă şi pentru subvenţiile pe cap de animal nu?
Banii pentru plăţile directe în a