Li se spune diamante negre. O lume intreaga se da in vant dupa ele, si nu se sfieste sa plateasca sume mari de bani, doar ca sa le aiba in farfurie. Vorbim despre trufe, ciuperci misterioase, rare si foarte valoroase, cautate de gurmanzi, laudate de gastronomi si vandute uneori pe sute de mii de dolari la licitatii internationale. Desi putini stiu acest lucru, Romania e plina de trufe si oamenii ar putea face din ele mici averi. Putin informati insa, romanii ignora bogatia pe care o au si ii lasa pe altii sa faca bani in locul lor.
La "Casa trufelor" din Paris, Cyril Dulary intra in actiune: "Buna seara. Sunt Cyril, de la Maison de la Truffe. Sunt aici pentru a va prezenta aceasta trufa, trufa alba de Alba. Vine din Italia si este cea mai rara, cea mai scumpa din lume. Oamenii din lumea intreaga vin la Paris si la Alba pentru a cumpara aceasta trufa." Cei care cumpara aceasta trufa sunt oamenii instariti. Sunt oameni care au foarte multi bani. Este o trufa foarte rara, misterioasa si fabuloasa. Lumea intreaga o adora. "Cele mai mari personalitati din lume au aceasta trufa pe masa. Este un produs extraordinar. Are un gust foarte bun, o puteti servi cu paste, cu orez, o radeti in farfurie si mmmmm... Este fabuloasa!" In restaurantul lui din centrul Parisului, Cyril saliveaza discret. Profesionalismul il impiedica insa sa se infrupte din fructul pamantului pe care il tine in mana. Si chiar daca n-ar fi un profesionist, nu si-ar permite financiar - ar insemna sa muste dintr-o mica avere. Aceasta trufa costa 6.500 de euro/kg anul acesta, la inceputul sezonului. Anul trecut a costat 8.500 de euro/kg.
Este vorba de trufa alba, cantarind 300 de grame, costa cam 2.800 de euro. Un salariu bun, demn de un roman cu pozitie de manager. Pusa in mincare insa, ea ajunge sa valoreze de 10-15 ori mai mult, pentru ca restaurantul vinde doar cateva grame la o portie. @N_P