Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca deţine, din 1959, cartea „De revolutionibus orbium coelestium libri”, scrisă de Nicolaus Copernic. Sursa: Mihai Șoica
De 50 de ani, Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca deţine, fără să fi fost conştientă de acest lucru, una dintre cele două ediţii „princeps” ale lucrării celebrului astronom Nicolaus Copernic, „De revolutionibus orbium coelestium libri”, tipărită în 1543. Valoroasa carte a intrat în posesia bibliotecii clujene în 1959, odată cu naţionalizarea colecţiei de cărţi rare a Colegiului Unitarian.
Celălalt exemplar a fost vândut cu 2,2 milioane de dolari
Coordonatorul departamentului de carte rară, Bogdan Crăciun, spune că, între anii 1543 şi 1563, au fost editate, la Nürnberg şi Basel, 600 de exemplare. Cartea cuprinde teoria lansată de Copernic, prin care acesta a demonstrat că Soarele se află în centrul universului şi nu Pământul, aşa cum se credea la vremea respectivă. „Din câte ştim, un alt exemplar a fost vândut la o licitaţie de la New York, cu peste un milion de dolari. Dar valoarea cărţii este stabilită de piaţă, iar valoarea exemplarului de la noi din colecţie nu o putem şti decât dacă am scoate-o la vânzare, lucru interzis de lege”, explică Bogdan Crăciun.
În realitate, potrivit site-ului casei de licitaţii Christie’s, din SUA, un exem plar asemănător a fost vândut la licitaţie, în 2008, cu 2,2 milioane de dolari. Bibliotecarul mai spune că valoarea cărţii poate fi dată şi de însemnările făcute de-a lungul timpului de foştii proprietari.
A fost tipărită filă cu filă
Exemplarul de la Cluj a fost tipărit în 1543 şi cuprinde 143 de file. Bogdan Crăciun spune că, la vremea respectivă, cărţile nu erau legate. „Atunci, aceste cărţi se tipăreau filă cu filă, iar proprietarului îi revenea sarcina să le lege cu coperţi. Exemplarul de la Cluj a