Outsourcing-ul, leasing-ul de personal, subcontractarea sau disponibilizarile de personal reprezinta cele mai eficiente metode de scadere a costurilor cu personalul, adoptate de companiile romanesti, potrivit lui Catalin Micu, senior associate al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.
In schimb, alegerea de a reduce nivelul salarial, nediscriminat, pentru toti angajatii, reprezinta o strategie dificil de aplicat. Conform legii, pentru a implementa un procedeu de micsorare salariala procentuala, angajatii trebuie sa isi dea acordul pentru modificarea valorica a salariului fix. „Chiar daca scaderea salariala se realizeaza prin anexarea unui document la contractul individual de munca, angajatul trebuie sa isi dea acordul in scris cu privire la aceasta decizie”, afirma Micu.
De asemenea, declararea somajului tehnic sau a concediului fara plata se face in baza acordului, respectiv a cererii salariatului, explica Micu. „Am intalnit un caz in care un angajat s-a opus intrarii in somaj tehnic si a reclamat compania. In cadrul procesului s-a demonstrat insa ca toti ceilalti angajati isi dadusera acordul pentru a intra in somaj tehnic”, a mentionat Micu.
In cazul in care reducerea costurilor de personal se realizeaza prin disponibilizari rezultate in urma fuzionarii unor departamente, managerii trebuie sa analizeze atent trei indici: timpul dedicat de angajat indeplinirii sarcinilor de serviciu, numarul de sarcini implementate cu succes si pozitionarea strategica a departamentului din care face parte respectivul angajat. Daca productivitatea per angajat atinge cote satisfacatoare, iar posibilitatea fuziunii in departamente nu aduce scaderi semnificative de costuri, compania se poate orienta catre solutia somajului tehnic, mai precizeaza avocatul.
Insa, daca organizatia doreste mentinerea unei linii de business sau a unui departament, dar nu isi