Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
Istoria Bucurestilor
La Editura Vremea urmeaza sa apara "Istoria Bucurestilor" de Constantin C. Giurescu.
Una dintre cele mai importante lucrari privind istoria capitalei, impunatorul volum "Istoria Bucurestilor"de Constantin C. Giurescu apare in colectia Planeta Bucuresti, intr-o editie revizuita de Dinu C. Giurescu. Cartea se adreseaza nu numai istoricilor, ci si celor care, pur si simplu, isi iubesc orasul.
Constantin C. Giurescu (1901-1977) a fost un important istoric, membru al Academiei Romane si profesor la Universitatea Bucuresti, cunoscut mai ales pentru monumentala sa "Istorie a romanilor". Este fiul lui Constantin Giurescu si tatal istoricului Dinu C. Giurescu.
Coruptia de neconceput
La