» Muzeul Marinei Romane a fost infiintat in anul 1969, ca muzeu de importanta republicana, nationala astazi, reconfirmat ca atare prin noua lege de organizare a muzeelor din 2003.
» Patrimoniul, unicat in tara, cuprinde 13 colectii, dintre care se disting cele care retin obiecte de navigatie, motoare navale, arme sub apa si alte obiecte specifice.
» In cadrul expozitiei permanente, vizitatorii pot afla evolutia navigatiei si a marinei militare si comerciale romane.
Seful sectiei de istorie, dr. Florin Stoian, spune ca cele mai cautate obiecte de vizitatori sunt cele tridimensionale. "Este vorba de reconstituirea unor luptatori daci si romani si a unor marinari, care se constituie in diorame specifice, in sala Dacia romana. Vizitata este si sala Independenta, unde s-a reconstituit bateria Perseverenta. Mai avem reconstituirea unor punti de corabie medievala si a celebrului Panzar moldovenesc", precizeaza muzeograful. Alte obiecte originale sunt monoxila, o ambarcatiune cioplita in albia Crisului, cateva bombarde si tunuri din perioada medievala, armamentul original folosit de marinarii romani in primul si al doilea razboi mondial si lentila originala a farului de la Tuzla, care a functionat pana in 1975. Cele mai admirate obiecte de catre copii sunt manechinele, realizate in anii ’80, la Studioul de Arta al Armatei din Bucuresti.
Seu de oaie, perfect conservat
Unele obiecte impresioneaza prin povestile lor. Expertul Sorin Maxim Ursu, restaurator in cadrul institutiei de cultura, a dezvaluit istoria celor mai vechi dintre obiecte. Restul de amfora care contine seu de oaie, din secolele II-III, s-a gasit in plasele unor pescari, in timp ce pescuiau in apele Marii Negre. "Eu lucram la Muzeul de Arheologie atunci cand obiectul a fost recuperat si colegii de aici m-au rugat daca pot sa le dau o solutie, pentru a fi conservata amfora