Principala sursă de venit a localnicilor din comuna buzoiană este vânzarea vinului, pe care-l produc în propriile gospodării. Localitatea din judeţul Buzău este celebră datorită tezaurului „Cloşca cu puii de aur“, dar şi a multitudinii de crame unde se produce Tămâioasa Românească sau Feteasca Regală. Citiţi şi:
Pensiunea tematică, evadare către altă lumeÎn iarna aceasta, Moş Crăciun vine la pensiune
Prima impresie pe care o ai atunci când ajungi în comuna Pietroasele este că te afli în Sicilia sau în Franţa. De-o parte şi de alta a şoselei vezi numai coline ruginii trasate cu o perfecţiune geometrică de butucii de viţă-de-vie cu struguri mari şi pârguiţi de soare. Sătenii se laudă cu pământul din zonă care conţine calcar şi „acumulează multă căldură pe care o emană noaptea, favorizând coacerea strugurilor“.
Încă de la intrare, pe partea stângă, ne-a atras atenţia un panou galben pe care scria „Kilometrul zero al Drumului Cramelor“. Aici am descoperit crama Vitisar, care îi aparţine lui Ion Copaci, de profesie tehnician în fabricarea vinurilor.
Copaci are 40 de ani şi a lucrat toată viaţa numai în producţia de vinuri, specializându-se la podgoria Săhăteni. În anul 2004 i-a venit ideea să-şi deschidă propria afacere în domeniu şi, în prezent, vinul a devenit principala lui sursă de venit. A profitat de privatizarea fostelor IAS-uri şi de retrocedarea viilor către proprietari şi a cumpărat 15 hectare de viţă-de-vie. Pe lângă acestea a mai luat în arendă încă 15 hectare, pe care le-a cultivat cu soiuri celebre de struguri, precum Tămâioasă, Fetească Albă, Muscat Otonel şi Riesling.
Profitul se reinvesteşte
Investiţia iniţială s-a ridicat la aproximativ 300 de milioane de euro (în jur de 70.000 de euro), bani care au provenit din resursele familiale, după cum spune Ion Copaci. „Mi-a fost destul