Studenţi din Africa de Sud, Nigeria, Maroc, Liban şi Peru învaţă la Timişoara. Ingineri constructori, arhitecţi sau medici din toată lumea se specializează în facultăţile din capitala Banatului. Aproape 17 ore a făcut Zuko pe avion, pentru a ajunge din Africa de Sud în România. Tânărul a aflat despre centrul universitar Timişoara la începutul lui 2009, chiar de la consulul general al României în Africa de Sud. S-a înscris la facultate atât în Africa de Sud, cât şi în România, iar răspunsul favorabil primit de la Timişoara l-a determinat să aleagă capitala Banatului, ca destinaţie pentru anii studenţiei.
Acum se pregăteşte la Universitatea de Vest, unde ia ore de limba română, iar în semestrul al doilea, va învăţa anatomie, biologie şi chimie, toate în limba română. La anul, Zuko va învăţa la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, iar până atunci are suficient timp pentru a se adapta la cultura bănăţeană. „Colegii mei de cameră sunt toţi români, ceea ce mă ajută mult să mă adaptez”, a spus Zuko. La o lună după ce a venit în Timişoara, studentul a gustat din majoritatea mâncărurilor tradiţionale autohtone şi a dărâmat astfel ideile preconcepute pe care le avea legate de bucatele româneşti. „Credeam că mâncarea românească nu are cum să fie gustoasă, dar m-am înşelat”, a mai spus Zuko.
Albanezi şi marocani, la facultăţi tehnice
Studenţii străini care au luat startul anului universitar la Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) vin din Serbia, Albania, Maroc, Liban şi Peru. Cei mai mulţi studenţi străini care s-au hotărât să urmeze cursurile Politehnicii învaţă la Construcţii, iar cei veniţi prin mobilităţi Erasmus au avut parte de un curs intensiv de limba română.