La Bruxelles, liderii europeni se apropie de un acord privind finanţarea pachetului ecologic, în timp ce în culise continuă negocierile privind nominalizarea unui preşedinte al Uniunii Europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Prima parte a summit-ului de la Bruxelles s-a terminat joi noapte printr-un eşec privind finanţarea pachetului ecologic. Nouă ţări din Europa de Est sunt nemulţumite de partea de plată ce le revine.
La Bruxelles, liderii europeni se apropie de un acord privind finanţarea pachetului ecologic, în timp ce în culise continuă negocierile privind nominalizarea unui preşedinte al Uniunii Europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Prima parte a summit-ului de la Bruxelles s-a terminat joi noapte printr-un eşec privind finanţarea pachetului ecologic.
Nouă ţări din Europa de Est sunt nemulţumite de partea de plată ce le revine. Ele contestă metoda de calcul, care este proporţională emanaţiilor naţionale de CO2 ce rămân încă ridicate în aceste ţări.
Experţii comunitari în materie au lucrat toată noaptea la un text de compromis, ceea ce face ca la această oră să se întrevadă posibilitatea unui acord.
Discuţiile se poartă de fapt în vederea conferinţei mondiale privind clima ce se va ţine în decembrie la Copenhaga. Atunci şi acolo, Uniunea Europană ar trebui să prezinte o sumă ambiţioasă ca ajutor destinat ţărilor lumii a treia, care nu pot face faţă altfel costurilor aduse de viitoarele norme ecologice.
Şi între timp, odată ce preşedintele ceh, Vaclav Klaus a obţinut derogarea dorită de la Tratatul de la Lisabona, se poate spera că acesta îl va şi semna, ceea ce va permite intrarea în vigoare a textului.
Europenii caută deci doi candidaţi pentru posturile de preşedinte al Uniunii Europene şi de ministru de Externe, ambele introduse de noul Tratat. @