O inginerie financiară pusă la punct pentru preluarea controlului cunoscutei firme de condimente agită scena politică de la Zagreb. Vicepremierul Damir Polancec, căruia i s-a cerut demisia, este învinuit de opoziţie că a fost la curent cu neregulile financiare de anvergură derulate în interiorul şi în jurul colosului alimentar. Polancec susţine că, deocamdată, nu are nici cea mai mică intenţie să demisioneze, argumentând că, în Croaţia, oricine beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până când nu se demonstrează contrariul. „Scandalul Vegeta“ a luat amploare la sfârşitul săptămânii trecute, după ce şase persoane au fost arestate.
Patru dintre acestea fac parte din fosta şi actuala administraţie a companiei Podravka, cunoscută la nivel internaţional datorită condimentelor Vegeta. Ceilalţi doi arestaţi sunt proprietarul firmei de producţie alimentară SMS din Split şi directorul agenţiei de brokeraj Fima din oraşul Varazdin.
Procuratura i-a învinuit că au preluat controlul pachetului majoritar de acţiuni ale companiei Podravka folosindu-se de transferuri ilegale ale unor importante sume de bani. Chiar dacă vicepremierul Damir Polancec nu figurează în prezent printre acuzaţi, el are cel puţin o responsabilitate politică în declanşarea scandalului, susţine opoziţia. În calitatea sa de vicepremier şi de ministru al Economiei, ar fi trebuit să fie la curent cu întreaga operaţiune, mai ales că statul croat continuă să deţină 25% din acţiunile Podravka.
Mai mult, înainte de a ajunge în Executivul croat, el a lucrat la compania alimentară în cauză şi, în plus, s-a născut la Koprivniţa, localitatea unde se află sediul acesteia.
Bani învârtiţi şi prin Malta
Conform Procuraturii croate, protagoniştii scandalului au pus la cale un joc complicat pentru a prelua controlul asupra pachetului majoritar al acţiunil