Un leu din zece împrumutaţi de BCR, cea mai mare bancă din România nu este sigur că va mai fi recuperat. Rata creditelor neperformante ale BCR a ajuns la 10,6% la finelor lui septembrie, potrivit comunicatului privind rezultatele financiare transmis presei. La nivelul grupului Erste, acţionarul majoritar al BCR, creditele neperformante au ajuns la 6,3% din portofoliu, faţă de 4,7% la finele lui 2008. Un raport al Băncii Mondiale estima o rată a creditelor neperformate de 8,1% pentru
Un leu din zece împrumutaţi de BCR, cea mai mare bancă din România nu este sigur că va mai fi recuperat. Rata creditelor neperformante ale BCR a ajuns la 10,6% la finelor lui septembrie, potrivit comunicatului privind rezultatele financiare transmis presei.
La nivelul grupului Erste, acţionarul majoritar al BCR, creditele neperformante au ajuns la 6,3% din portofoliu, faţă de 4,7% la finele lui 2008.
Un raport al Băncii Mondiale estima o rată a creditelor neperformate de 8,1% pentru România şi prognoza că, din cauza crizei financiare, raportul ar putea creşte la peste 22%. Totuşi, chiar şi la acest nivel, rata neperformantelor ar fi sub cea înregistrată în timpul altor crize financiare din ultimele decenii.
Potrivit statisticilor BNR pe luna august, raportul dintre creditele cu restanţe plus cele trecute deja de bănci la pierderi, şi volumul total al creditului era de 9,4%.
Filiala din România a Erste – BCR – a constituit, până în septembrie, provizioane pentru creditele cu probleme de 1,48 miliarde de lei (352 de milioane de euro), faţă de prima jumătate a anului, nivelul provizioanelor fiind cu peste 700 de milioane de lei mai ridicat.
Cheltuielile cu provizionale au muşcat din profitul băncii, însă BCR a reuşit să raporteze profit, dar aproape la jumătate faţă de perioada similară din 2008. Profitul net la nouă luni al instituţiei se ridică la doar